Met ‘prikkelarm cultuuraanbod’ wordt bedoeld dat bijvoorbeeld theaters, musea en concertzalen voorstellingen, exposities en shows aanbieden die zijn afgestemd op mensen die snel last hebben van overprikkeling. Dit zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen en genieten van culturele ervaringen en kunst, zonder dat het te veel wordt. Dit vergroot het zelfvertrouwen en versterkt hun deelname aan de samenleving.

Cultuur en NAH

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kunnen gevoeliger zijn voor prikkels. Daarom is een prikkelarm cultuuraanbod voor hen erg belangrijk. Het gaat dan om culturele evenementen en locaties die rekening houden met de behoeften van mensen met NAH, zoals:

  • Rustige of gedempte verlichting
  • Lagere geluidsniveaus
  • Toegankelijke indelingen
  • Minder bezoekers
  • Prikkelarme voorzieningen

Onbeperkt genieten

Stichting Onbeperkt Genieten zorgt voor prikkelarm museum-, theater-, concert en filmbezoek binnen de Nederlandse cultuursector. Daarnaast helpt deze stichting culturele organisaties om hun aanbod aan te passen of uit te breiden, zodat het toegankelijk is voor iedereen. Zo kunnen ook mensen met NAH bijvoorbeeld naar een museum, theatervoorstelling of concert.

Meer weten? Bezoek de website van Stichting Onbeperkt Genieten.

De Prikkelarme cultuuragenda

Wil je weten of er bij jou in de buurt prikkelarm cultuuraanbod te vinden is? De prikkelarme cultuuragenda is een initiatief van Stichting Onbeperkt Genieten. Hier vind je een overzicht van alle prikkelarme activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in Nederland. Kijk op prikkelarmecultuuragenda.nl.