Het kan spannend zijn om op vakantie te gaan als je niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt. Misschien ben je gevoelig voor veranderingen in je omgeving. Ook mis je je vaste routines van thuis. En door alle nieuwe indrukken kun je overprikkeld raken. Maar op vakantie gaan is ook heel leuk! Je ontdekt nieuwe plekken en culturen en dat geeft je een groter beeld van de wereld om je heen. Het is fijn om lekker te ontspannen en in de natuur te zijn. Vakantie helpt je om je hoofd leeg te maken en verbetert je welzijn. En op vakantie maak je vaak leuke herinneringen!

Op vakantie met NAH

Dit is het verhaal van Astrid. Zij ging voor het eerst sinds een aantal jaren weer op vakantie. Met een camper. Een hele fijne manier om op vakantie te gaan als je last hebt van overprikkeling.

"Op 4 juni 2022 was het zover. Op aanraden van onze buren hadden we een camper gehuurd. Voor ons was dat echt voor het eerst! Wij, die sinds onze jeugd een bloedhekel hadden aan kamperen, gingen met een camper op vakantie. Wel dichtbij huis, in de Duitse Alpen, en maar 2 weekjes."

Alles bij je en stoppen wanneer je maar wilt

"Wat was het ongelooflijk fijn! Allereerst is het fijn om alles bij je te hebben. Na 1 dag voelt het helemaal eigen en weet je blindelings alles te vinden wat je nodig hebt. Verder kun je stoppen en/of pauzeren wanneer je maar wilt. Op het moment dat ik even vol liep met alles wat ik onderweg zag, stopten we gewoon een poosje en kon ik er daarna weer even tegen."

"We hebben alleen maar binnendoor gereden, dus geen drukke snelwegen gehad. Ideaal. Bovendien zie je dan veel meer mooie plekken. Het rijden hoort tenslotte ook bij de vakantie! De plekken om te overnachten bepaal je helemaal zelf. Je hoeft niets te reserveren. En als een uitgezochte plek bij aankomst je niet bevalt, rijd je gewoon nog een stukje verder."

"We hebben bewust rustige plekken uitgezocht en zaten dan ook regelmatig midden in de natuur. Heerlijk! Hond blij en wij blij! De mentaliteit van de mede-camperaars is super. Op alle camperplaatsen is het hartstikke schoon, ook als de dag bijna voorbij is. En de mensen zijn ontzettend vriendelijk."

Astrid bij haar camper
Astrid bij haar camper

Korte afstanden, lekker bijkomen

"We hebben ervoor gekozen om steeds niet al te lange afstanden te rijden. Daardoor was het mogelijk om elke dag aan het begin of halverwege de middag op de volgende bestemming aan te komen. We kwamen dan even lekker bij van wat we onderweg allemaal gezien hadden en konden nog lekker in het dorpje rondkijken of in de omgeving fietsen. Soms, als er ergens veel te zien of te doen was, bleven we gewoon een dagje langer. Alle tijd aan onszelf! We hebben best veel gefietst en wat andere activiteiten ondernomen. Het was echt vakantie en dat met NAH. Ik heb het echt heerlijk gehad en we hebben dan ook plannen om dit vaker te doen."

Zelf de regie

"Ik vind op vakantie met een camper echt de ideale manier van vakantie houden als je NAH hebt. Je hebt zelf de regie over alles. We hadden wel geluk dat het heel mooi weer was. Veel zon en weinig regen, met een lekkere temperatuur. Als het heet is of veel regent, is het natuurlijk wel een ander verhaal. Maar daar hadden we geen last van en we hebben echt met volle teugen kunnen genieten."

"Het is een wonderlijke ervaring dat het zo goed bevalt. De vorige vakantie 4 jaar eerder viel namelijk ontzettend tegen. Ik ben blij te hebben ontdekt dat je met NAH prima op vakantie kan gaan zonder volledig over je grenzen heen te gaan. Natuurlijk was ik wel moe na die twee weken en heb ik echt wel even tijd nodig gehad om weer te herstellen. Maar de herinneringen zijn heel fijn en ik was niet helemaal kapot. Het zijn vooral de indrukken van alle mooie dingen die je hebt gezien, die je moet verwerken. Maar omdat we korte reisdagen maakten, heb ik tijdens de vakantie zelf ook genoeg tijd gehad om alles wat we hebben gezien te verwerken. Thuis gaat het dan een stuk sneller en valt de hersteltijd gelukkig mee."

Kortom, het is voor ons allebei een superfijne vakantie geweest. We hebben er zelfs nog een leuke Duitse vriendschap aan over gehouden!
Logo IC_Squarelogo.png
Verder met NAH

InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren na hersenletsel dat is ontstaan door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of ziekte. Hun leven en dat van hun naasten verandert. Naar werk of school lukt vaak niet meer en thuis is alles anders.

Toch is er altijd íets mogelijk, en daar richt InteraktContour zich op. We bieden gespecialiseerde ondersteuning en zorg en kijken samen vooruit. Zo kunnen cliënten en hun naasten verder in hun leven, woonsituatie en werk.