Begin 2019 kreeg William onverwacht een epileptische aanval, de eerste in zijn leven. "Ik merkte er niets van, maar ik schrok enorm," vertelt hij. In het ziekenhuis onderging hij meerdere scans. De diagnose: een meningeoom aan de linkerkant van zijn hersenen. Dit is een tumor in het hersenvlies.

Enkele weken later stond William voor een ingrijpende operatie. "In de wachtkamer begon ik enorm te stressen en voelde ik voor het eerst echte angst. Het idee van een operatie in mijn hoofd…” Hij probeerde zichzelf gerust te stellen: alles zou goed komen en na een maand thuis zou hij weer alles doen zoals voorheen.

Lang herstelproces

De operatie duurde ongeveer tien uur en verliep succesvol. Maar de verwachting van een snel herstel bleek onrealistisch. "Die maand werd maanden en de maanden werden jaren... er kwam voor mijn gevoel geen verandering," zegt William. Elke dag voelde hij zich extreem vermoeid en overprikkeld. De symptomen hielden aan en hij raakte moedeloos.

Omgaan met hersenletsel

Toen hoorde William over het behandelprogramma Hersenz bij InteraktContour. "Ik had niets te verliezen," dacht hij en schreef zich in voor een introductiegesprek. Na het gesprek bleek hij in aanmerking te komen en sloot hij zich aan bij een groep van acht mensen. "Met mijn 22 jaar was ik de jongste," vertelt hij. De lessen kostten veel energie, maar hij haalde er veel uit.

William leerde veel over het accepteren van zijn hersenletsel, een proces dat zelfs na Hersenz nog tijd kostte. "Ik leerde omgaan met hersenletsel, het op tijd aanvoelen van overprikkeling, waardoor ik niet over mijn grens ga en het meeste uit mijn dag kan halen." Naast informatieve lessen genoot hij ook van sport en spel. Een leuke uitdaging, ondanks zijn redelijke fysieke fitheid.

Herontdekking van creativiteit

Lieke is een van de Hersenz behandelaren van William. “Voor de operatie was William een creatieve jonge man, veel bezig met muziek, ontwerpen en editing. Na de operatie wist hij niet goed hoe hij deze interesses weer vorm kon geven. Binnen de behandeling kreeg hij de opdracht korte filmpjes te maken van ervaringsdeskundigen Roy en André. "Ik ontdekte wat mijn mogelijkheden en aandachtspunten waren en waar ik plezier uit haalde," vertelt William. Lieke vult aan: "William zal het zelf nooit zeggen, dus zeg ik het voor hem: Wauw, wat is dit een mooi resultaat. Een talent dat geprikkeld mag blijven worden!"

Bekijk de video's van William

Bekijk hier de video van William over Roy.

Bekijk hier de video van William over André.

Hersenz.png
Behandelprogramma Hersenz

De behandelmethode Hersenz ondersteunt mensen in de chronische fase bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Het is een bekende behandelmethode in de Nederlandse zorg. Met Hersenz leer je omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Er is ook aandacht voor naasten en voor verliesverwerking.

InteraktContour biedt Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Woon je in een andere provincie? Vind op de site van Hersenz een locatie bij jou in de buurt.