Epilepsie is een hersenaandoening die plotselinge aanvallen veroorzaakt. Deze aanvallen kunnen van persoon tot persoon verschillen en enkele seconden tot enkele minuten duren. Epilepsie kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte, infectie of hersenletsel.

Symptomen

De symptomen van epilepsie variëren afhankelijk van het type aanval. Sommige mensen maken wilde en schokkerige bewegingen en raken bewusteloos, terwijl anderen alleen tijdelijk in de war raken of afwezig lijken. Ook voelen sommige mensen vreemde tintelingen of horen ze vreemde geluiden.

Gevolgen en behandeling

Epilepsie kan je dagelijks leven flink beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat je niet meer kunt autorijden. Behandeling is mogelijk en gebeurt vaak met behulp van medicijnen om de aanvallen te verminderen. Soms is een operatie nodig. Mensen met epilepsie kunnen met de juiste zorg een normaal leven leiden.

Meer informatie

Op internet is veel informatie te vinden over epilepsie. Lees op de website van de Hersenstichting bijvoorbeeld over de verschillende soorten aanvallen, gevolgen, vooruitzichten en mogelijke behandelingen.