Bij een TIA (medische term: Transient Ischaemic Attack) gaat er even iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk geblokkeerd. De oorzaak is vaak een slechte kwaliteit van de binnenwand van de bloedvaten, een vernauwd bloedvat of een bloedstolsel.

Symptomen
  • Mond, spraak, arm: scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm
  • Plotselinge zwakte
  • Verwardheid

Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan het tot wel 24 uur duren.

Behandeling

Ga altijd naar de dokter als je denkt dat je een TIA hebt (gehad). Een TIA kan namelijk leiden tot nog een TIA, of tot een beroerte, die weer kan leiden tot blijvend hersenletsel. Behandeling bestaat vaak uit medicijnen om bloedstolsels te voorkomen en aanpassingen aan de levensstijl, zoals gezonder eten en stoppen met roken.

Gerelateerde onderwerpen

Een TIA lijkt op een beroerte, maar is het niet. Beroerte (medische term: CVA ) is een verzamelnaam voor TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De symptomen en uitvalsverschijnselen van deze aandoeningen lijken vaak wel op elkaar.

Meer informatie

Op internet is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees meer over TIA op de website van Hersenstichting.

in gesprek
Blijvend hersenletsel als gevolg van een TIA?

Het behandelprogramma van Hersenz ondersteunt mensen in de chronische fase bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Het is een bekende behandelmethode in de zorg. Er is ook aandacht voor naasten en verliesverwerking.

InteraktContour biedt Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Woon je in een andere provincie? Vind op de site van Hersenz een locatie bij jou in de buurt.