Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen. Hierdoor ontstaat een bloeding in de hersenen en kan hersenletsel ontstaan. Snel handelen vergroot de kans op herstel. Daarom is het belangrijk dat de symptomen snel herkend worden.

Oorzaken

De oorzaken hebben vaak te maken met een hoge bloeddruk, maar een hersenbloeding kan ook optreden door aangeboren afwijkingen, verwondingen of slijmverdunnende medicijnen.

Symptomen

Symptomen van een hersenbloeding zijn onder andere plotselinge hevige hoofdpijn, verlies van bewustzijn, verwardheid, zwakte in het lichaam (meestal aan één kant) en soms braken. Let vooral op deze klachten (meestal aan één kant van het lichaam):

Mond - Hangende mondhoek

Spraak - Verward praten, woorden niet goed uit kunnen spreken

Arm - Krachtverlies of verlamming van een arm

Gerelateerde onderwerpen

Een hersenbloeding wordt ook wel ‘beroerte’ genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Beroerte (medische term: CVA) is een verzamelnaam voor hersenbloeding, herseninfarct en TIA.

Meer informatie

Op internet is veel informatie te vinden. Lees bijvoorbeeld alles over de signalen van een hersenbloeding, oorzaken, gevolgen en behandeling op de website van Hartstichting.

Behandeling
Leren omgaan met gevolgen van een hersenbloeding?

Het behandelprogramma van Hersenz ondersteunt mensen in de chronische fase bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Het is een bekende behandelmethode in de zorg. Er is ook aandacht voor naasten en verliesverwerking.

InteraktContour biedt Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Woon je in een andere provincie? Vind op de site van Hersenz een locatie bij jou in de buurt.