Minerva (50) kwam op haar 16e vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland. Ze leert snel Nederlands. Op jonge leeftijd, zo rond haar 23e, krijgt ze een herseninfarct. Sindsdien heeft ze NAH. Hierdoor is ze vergeetachtig en snel moe. Praten in haar moedertaal Spaans wordt lastiger. Net als lezen in het Nederlands.

Minerva woont samen met haar dochter in Enschede. Haar kinderen helpen met bijvoorbeeld het lezen van Nederlandse brieven. Sinds kort kan ze dat ook zelf dankzij een handig hulpmiddel waar InteraktContour haar op wees: de voorleespen. En daar is ze erg enthousiast over.

Technologiemarkt

Petra, de vaste thuisbegeleider van Minerva wees haar op een technologiemarkt van InteraktContour. Daar kunnen cliënten en medewerkers allerlei technologische producten bekijken en er meer informatie over krijgen. Minerva: "Ik zag er veel interessante producten maar mijn aandacht trok meteen naar de voorleespen: de Scan Spraak Pen. Deze leest woorden en stukken tekst voor vanaf papier of een beeldscherm. De pen kan ook vertalen of de tekst opslaan en naar een e-mailadres versturen.

(tekst gaat door onder de foto)

voorleespen

Voorlezen en vertalen

Na haar bezoek aan de technologiemarkt komt Claudia langs bij Minerva. Claudia is begeleider thuis bij InteraktContour en adviseert thuiswonende cliënten over de inzet van technologie. Ze zorgt ervoor dat Minerva de Scan Spraak pen een tijdje kan uitproberen via de uitleenservice van InteraktContour. Ze wordt gekoppeld aan een techmaatje, een vrijwilliger met kennis van producten zoals de voorleespen. Het techmaatje helpt bij de uitleg en oefenen met de pen. “Dit is echt een handig hulpmiddel. Ik scan brieven en de pen leest de tekst voor én vertaalt het direct in het Spaans. Nu hoef ik mijn kinderen niet meer te vragen de brief voor te lezen. Ik kan het zelfstandig doen. Dat is mij heel veel waard.” Ze is zo enthousiast dat ze nu de pen gekocht heeft.

Dankbaar

Minerva is dankbaar dat ze via InteraktContour de voorleespen heeft leren kennen. “Dat zoiets bestaat had ik nooit zelf kunnen bedenken." Daarom heeft ze een boodschap voor andere mensen met NAH: “Lieve mensen, probeer het gewoon eens uit. Technologie kan jou ook helpen bij het meer zelfstandig worden!”