De ene hoofdpijn is de andere niet. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: migraine, chronische hoofdpijn, spanningshoofdpijn, aangezichtspijn, clusterhoofdpijn en hoofdpijn die kan ontstaan door het gebruik van medicatie.

De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd bekend. En ook de juiste behandeling is lang niet altijd duidelijk. Wat bij de één werkt hoeft bij de ander geen effect te hebben. Kortom: een oplossing ligt niet altijd voor de hand.

Acute hevige hoofdpijn kan een symptoom zijn van een beroerte of een TIA. Ieder jaar krijgen 42.000 mensen een beroerte en 55.000 een TIA. Als iemand een beroerte of TIA heeft gehad, kan diegene last krijgen van terugkerende of aanhoudende hoofdpijn. Hoofdpijn is één van de minder opvallende en niet-zichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Omgaan met hoofdpijn

Ongeveer 10 tot 15% van de mensen die een beroerte hebben gehad, krijgt (opnieuw) hoofdpijn kort na de beroerte.

Verschillende vormen van hoofdpijn:

  • Migraine

    Mensen met migraine hebben vaak zware hoofdpijn en last van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Soms zien zij ook auraverschijnselen of lichtflitsen en hebben ze een tintelend gevoel in handen of voeten.

  • Chronische hoofdpijn

    Chronische hoofdpijn is een term om verschillende vormen van langdurige en aanhoudende hoofdpijn te beschrijven. Hierbij kan het gaan om verschillende soorten hoofdpijn die zes maanden of langer duurt. Enkele vormen van chronische hoofdpijn die vaak voorkomen zijn chronische migraine, chronische spanningshoofdpijn en hoofdpijn door het gebruik van medicatie.

  • Spanningshoofdpijn

    Als stress en spanningen een rol spelen, is er vaak sprake van spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kun je door veel dingen krijgen. Denk aan overprikkeling, depressie, vermoeidheid of roken. Ook een verkeerde houding, een stijve nek, honger of vochttekort kunnen tot spanningshoofdpijn leiden.

  • Aangezichtspijn

    Aangezichtspijn is een aandoening waarbij mensen (erge) pijn in hun gezicht hebben. Deze pijn kan scherp, stekend of brandend aanvoelen en zich bevinden op delen van het gezicht zoals de kaak, wang of het voorhoofd.

  • Clusterhoofdpijn

    Clusterhoofdpijn is een zeldzame en extreme vorm van hoofdpijn die zich voordoet in plotselinge en zeer pijnlijke aanvallen. Deze aanvallen vormen clusters of groepen, vandaar de naam. Tijdens een aanval heeft iemand last van zeer scherpe, stekende of brandende pijn, meestal rond één oog of in de buurt van het voorhoofd. De aanvallen kunnen meerdere keren per dag voorkomen en duren meestal tussen 15 minuten en 3 uur.

    Clusterhoofdpijn is een van de ernstigste vormen van hoofdpijn en kan zeer slopend zijn. Hoewel vrouwen er ook last van kunnen hebben, komt het vaker voor bij mannen.

  • Hoofdpijn door een teveel aan medicijnen

    Pijnmedicatie geeft wel even verlichting, maar als je er te veel van gebruikt, kun je er juist hoofdpijn van krijgen. Een arts of apotheker kan helpen om een schema te maken waarbij de medicijnen langzaam worden afgebouwd.

Bijwerkingen van medicijnen

Na een beroerte of TIA krijgen mensen vaak bloedverdunners. Ook wordt er vaak nog een ander medicijn voorgeschreven, namelijk een stollingsmiddel. Dit voorkomt de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten. Maar een stollingsmiddel kan ook bijwerkingen geven, zoals duizeligheid, maagklachten en hoofdpijn.

Behandeling hoofdpijn na een beroerte of TIA

Uit ervaringen van behandelaars blijkt dat mensen na een beroerte of TIA in eerste instantie vaak niet klagen over hoofdpijn. De aandacht gaat vooral uit naar andere lichamelijke klachten. Denk aan pijn in de rug, nek, heupen of pijn in de gewrichten. Hoofdpijn is ‘maar’ één van de vele soorten pijn die mensen ervaren. Het is er wel, maar omdat andere klachten vaak zwaarder wegen, komt het meestal pas later in de behandeling ter sprake. Dan wordt onderzocht wat de oorzaak is. Als het aan medicatie ligt, vindt er overleg plaats met een arts.

Spanningshoofdpijn behandelen

Als de oorzaak van hoofdpijn spanning blijkt te zijn door stress of een verkeerde houding, kan dit behandeld worden door middel van ontspanningstherapie, bijvoorbeeld de methode van Jacobson. Hierin oefen je om in een liggende houding één voor één je spiergroepen aan te spannen en vervolgens te ontspannen. Het doel is om te leren waarnemen hoe spanning in die spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt. Vervolgens kun je die afwezigheid van spanning ook in je dagelijks leven oproepen. Op deze manier komen mensen weer in contact met hun lichaam en ervaren ze waar hun grenzen liggen.

Pijn zonder aanwijsbare oorzaak

Bij mensen met NAH is er vaak ook sprake van pijn zonder duidelijke oorzaak. Door het hersenletsel is de interpretatie en verwerking van prikkels verstoord. Om beter om te gaan met dit soort pijn kan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) worden toegepast. In deze therapie leren mensen met NAH om het gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke gevoelens zoals pijn te staken. Hierdoor kunnen ze hun aandacht meer en beter richten op de dingen die ze fijn en belangrijk vinden in hun leven.

Hoofdpijn kan een signaal zijn van NAH

Andere signalen die duiden op NAH zijn:
  • Vaak somber zijn
  • Vaak moe zijn
  • Geen initiatief nemen of passief zijn
  • Problemen met plannen
  • Slecht zien
  • Ongeremd zijn
  • Snel boos zijn
  • Problemen met ruimte
  • Problemen met taal
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen
  • Snel overprikkeld zijn
Migraine.jpg
Heb jij last van hoofdpijn als gevolg van NAH?

Als je na een beroerte, TIA, ongeluk, of ziekte hoofdpijn hebt als gevolg van hersenletsel, kan Hersenz uitkomst bieden. Dit is een behandeling die jou en je naasten leert om te gaan met de gevolgen van hersenletsel en de veranderingen in je leven.

InteraktContour biedt Hersenz behandeling in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Woon je buiten deze provincies, dan kun je terecht bij Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt.