De hersenen spelen een belangrijke rol in seksualiteit. Als er iets misgaat in je hersenen, kan dat dus invloed hebben op je seksleven. Seksuele problemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals na een beroerte, hartstilstand, ongeval of hersenoperatie, kunnen zich op verschillende manieren uiten. Dit zijn enkele seksuele problemen die veel voorkomen en ook kunnen optreden na NAH:
Minder zin of interesse in seks heeft vaak psychische oorzaken. Sommige mensen met NAH hebben gewoon niet de energie om intiem te zijn.
Sommige mensen met hersenletsel ervaren seksuele ontremming. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld een grotere behoefte aan seksueel contact of ongepast seksueel gedrag. Dit vraagt niet alleen veel begrip van de partner, maar het is ook voor de persoon zelf lastig. Het kan de relatie onder grote druk zetten.
Erectieproblemen kunnen zich voordoen na bijvoorbeeld een beroerte. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7 weken na de beroerte de erectie bij de meeste mannen weer terugkomt. Bij gezonde mannen komen ook erectieproblemen voor. Vooral naarmate ze ouder worden.
Bij mannen is er soms een te snelle zaadlozing na een beroerte, ze komen te snel klaar. Dit kan ontstaan doordat de fijne afstemming die in de hersenen plaatsvindt, is verstoord. Vrouwen hebben vaak juist meer moeite om tot een orgasme te komen.
Bij vrouwen is bijvoorbeeld na een beroerte een verminderde vochtafscheiding in de vagina een veelvoorkomend probleem. Een drogere vagina kan penetratie bemoeilijken en pijn veroorzaken. Een verminderde vochtafscheiding kan veroorzaakt zijn door de beroerte zelf, vaatproblemen, afgenomen seksuele opwinding of medicatiegebruik.
Seks is een heel gewoon aspect van leven. Met hersenletsel kan dat wat eerst zo gewoon was veranderen. Je brein is ontregeld. Je lijf doet niet meer alles wat je wilt. Je doorbloeding is slechter. Je hebt door antidepressiva of andere medicijnen minder libido. En je hebt door zorgen minder zin in seks. Het is je overkomen. Je kunt er niets aan doen.
Open communicatie met je partner en ondersteuning van zorgverleners kunnen helpen.
Zorgverleners hebben beroepsgeheim. Dat betekent dat geen enkele zorgverlener met iemand anders mag praten over je vragen of problemen zonder jouw toestemming. Ook niet met je partner als je dat niet wilt.
Veranderingen in seksualiteit komen vaak voor na NAH. Erover praten helpt. Ook al is dat soms moeilijk. Door te praten over seks leer je niet alleen wat de ander wil, leuk vindt en verwacht, maar kun je ook nieuwe dingen over jezelf te weten komen. Als je partner NAH heeft, is het extra belangrijk om het daar met elkaar over te hebben.
NAH TV maakte een uitzending over seksualiteit en intimiteit na niet-aangeboren hersenletsel.