In augustus 2014 kreeg Roy tijdens zijn werk een herseninfarct. Dankzij het snelle handelen van zijn collega’s ging hij snel naar het ziekenhuis. Hij verbleef daar een week. Na deze periode volgde een intensieve revalidatie van zes weken bij het Roessingh. Daarna mocht hij eindelijk weer naar huis. Roy merkte al snel de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hij wist niet goed hoe hij hiermee om moest gaan.

Muziek als levenslijn

Voor zijn herseninfarct speelde muziek een belangrijke rol in Roy's leven. Hij speelde verschillende instrumenten, waaronder basgitaar in een band. Zijn liefde voor muziek maken bleef, maar door zijn hersenletsel bracht dat uitdagingen met zich mee. "Ik herinnerde me niet welke stekker bij welk apparaat hoorde en verloor het overzicht," vertelt Roy. "De wirwar van snoeren en verkeerd aangesloten apparatuur frustreerden me enorm."

Behandeling voor mensen met NAH

Roy zat met zijn handen in het haar. Hij wist niet hoe hij zijn geliefde hobby opnieuw kon oppakken. Toen hoorde hij over InteraktContour, een organisatie die vanuit Hersenz behandeling aanbiedt voor mensen met NAH.

Door de behandeling bij de behandellocatie in Enschede van InteraktContour kreeg Roy inzicht in de gevolgen van zijn herseninfarct. Hij leerde hoe hij hiermee om moest gaan. Samen met zijn behandelaren stelde hij een plan op. Ze introduceerden een kleurensysteem, waardoor Roy zijn apparatuur juist aansloot. "Met een planning en georganiseerde oefenmomenten werkte ik stap voor stap toe naar een repetitie met mijn band," legt hij uit.

Terug naar de muziek

Dankzij deze aanpak en de nodige aanpassingen geniet Roy nu weer van zijn passie voor muziek. "Ik speel opnieuw met veel plezier in mijn band en laat me niet meer tegenhouden door de gevolgen van mijn herseninfarct," zegt Roy met een glimlach.

Bekijk de video over Roy

Roy is inmiddels ervaringsdeskundige bij InteraktContour. Zo helpt hij andere mensen met NAH verder, zoals William.

William is een creatieveling, die tijdens zijn behandeltraject zijn 'oude' hobby weer terugvond: video's maken. Hij maakte van Roy's verhaal onderstaande video.

Poster
Hersenz.png
Behandelprogramma Hersenz

De behandelmethode Hersenz ondersteunt mensen in de chronische fase bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Het is een bekende behandelmethode in de Nederlandse zorg. Met Hersenz leer je omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Er is ook aandacht voor naasten en voor verliesverwerking.

InteraktContour biedt Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Woon je in een andere provincie? Vind op de site van Hersenz een locatie bij jou in de buurt.