Regelmatig bewegen of sporten is belangrijk als je niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt. Zo blijf je fit en vitaal. Hierbij gaat het niet alleen om je lichaam. Bewegen is namelijk ook heel goed voor je brein. Je geheugen en je slaap worden er beter van. Daarnaast zorgt regelmatig bewegen ervoor dat je minder last hebt van stress.

Bewegen en sporten kun je op een dagbesteding doen, bij een club of vereniging, maar ook gewoon thuis. Hieronder vind je 5 tips om direct mee aan de slag te gaan!

Tip 1: vraag advies een een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Hij kijkt wat past bij jouw persoonlijke situatie. Aan de hand van jouw doelen geeft hij je oefeningen of zegt hij welke sport je kunt doen. Vraag de mensen om je heen of je huisarts naar de mogelijkheden.

Tip 2: kies een activiteit die je leuk vindt

Bewegen om fit te blijven houd je alleen vol als je iets doet wat je leuk vindt. Ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of een ander soort lichamelijke beperking hebt, zijn er steeds meer sporten die je kunt doen. Denk aan rolstoelsporten of fietsen met een handbike. Op www.unieksporten.nl vind je veel informatie over sporten en bewegen met een beperking. Ook zie je daar wat er in jouw buurt allemaal mogelijk is. Daarnaast hebben veel gemeentes tegenwoordig een beweegmakelaar of buurtsportcoach. Die helpt je bij het zoeken naar een geschikte sport.

Tip 3: beweeg thuis

Vind je het niet leuk om in een groep te bewegen of sport je liever thuis? Dat kan ook! Gebruik bijvoorbeeld de eerste trede van een trap en stap erop en af. Gebruik volle flesjes water bij wijze van gewichtjes voor armoefeningen.

Op internet zijn staan heel veel filmpjes met oefeningen. ‘Workouts’ worden ze ook wel genoemd. Bijvoorbeeld de TOPFIT filmpjes van de Dirk Kuyt Foundation op www.ikwordtopfit.nl. Of gebruik een app, zoals die van Uniek Sporten.

Wil je fitheid combineren met ontspannen? Dan zijn stoelyoga of wandelen goede opties. Kijk bijvoorbeeld op www.stoelyoga-nederland.nl.

Tip 4: wissel af

Afwisseling in beweging en houding is het beste om fit te blijven. Maar als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, wissel je niet zo makkelijk van houding. Toch zijn er vaak nog opties. Probeer bijvoorbeeld eens te wisselen van stoel. Sta regelmatig even op als je dit kunt. Of varieer in het soort bewegingen die je doet.

Tip 5: ga zwemmen!

Zwemmen is gezond en heel goed voor je motoriek en evenwicht na hersenletsel. Je krijgt er zelfvertrouwen van en het is een gezellige groepsactiviteit. Bovendien is het gevoel van gewichtloosheid in het water heerlijk! Vraag wat er mogelijk is bij een zwembad bij jou in de buurt.

Meer bewegen met hersenletsel

Behandelaars merken regelmatig dat mensen met NAH na hun behandelperiode moeite hebben om te blijven bewegen. Na de veilige zorgomgeving in je eentje meedoen aan regulier beweegaanbod lijkt een drempel die niet alle cliënten kunnen nemen. Ook weten cliënten vaak niet goed waar ze terecht kunnen.

In beweging 1.jpg
Heb jij NAH en wil je meer bewegen?

Binnen het behandelprogramma Hersenz is er veel aandacht voor het behouden en verbeteren van gezondheid en levenskracht, bijvoorbeeld in beweeggroepen. Hierin train je, samen met andere mensen met hersenletsel, je vaardigheden en werk je aan persoonlijke (beweeg)doelen. We kijken naar de mogelijkheden na de behandeling in het reguliere beweegaanbod (buiten de zorg).