Persevereren of perseveratie houdt in dat iemand niet meer kan stoppen met een bepaalde handeling of dat diegene continu hetzelfde woord of opmerking blijft herhalen. Het kan ook gaan over dat je in een gesprek blijft hangen, in gedachten, of in een bepaald gevoel.

Oorzaken

Perseveren is vaak het gevolg van een psychische stoornis of neurologische aandoening. Een andere oorzaak kan hersenletsel zijn.

De symptomen van perseveratie zijn onder andere:
  • Herhaling: dezelfde woorden, zinnen of handelingen blijven herhalen, zelfs als het niet gepast is.
  • Moeite met verandering: geen veranderingen willen in activiteiten of routines en vasthouden aan oude gewoonten.
  • Gebrek aan flexibiliteit: moeite hebben om te schakelen tussen taken of ideeën en vasthouden aan 1 onderwerp of handeling.

Gevolgen en omgaan met

Perseveratie kan leiden tot moeilijkheden in communicatie en dagelijkse activiteiten. Ermee omgaan kan uitdagend zijn. Soms kan het helpen om de aandacht van de persoon af te leiden van het onderwerp waarin ze persevereren. Begin over een ander onderwerp of bied afleiding. Beloon flexibel gedrag. Moedig de persoon aan om nieuwe activiteiten te proberen. Gedragstherapie en/of medicijnen kunnen ook helpen.

Meer informatie

Op internet kun je meer vinden over dit onderwerp. Google op de term ‘persevereren’ of ‘perseveratie’ voor meer informatie.