Migraine is een zeer pijnlijke vorm van intense hoofdpijn die vaak voorkomt.
De precieze oorzaak van migraine is nog niet helemaal duidelijk. De aandoening lijkt te worden veroorzaakt door veranderingen in de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Triggers kunnen een migraineaanval uitlokken. Bijvoorbeeld stress, hormonale schommelingen, bepaalde voedingsmiddelen of veranderingen in het weer. Migraine kan erfelijk zijn.
Bij migraine heb je last van een hevige, kloppende of pulserende hoofdpijn. Soms voel je een aanval van tevoren aankomen. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De pijn komt in aanvallen, kan uren tot dagen duren en is zo erg dat het je beperkt in je dagelijks leven. Veel mensen hebben last van misselijkheid en braken tijdens een aanval. Ook ben je vaak gevoelig voor licht, geluid en geur.
Heb je een migraineaanval, rust dan in een donkere en stille kamer. Behandeling van de aandoening bestaat meestal uit medicijnen zoals pijnstillers, speciale migraine-medicijnen en aanpassingen in de levensstijl. Als dat niet helpt, kun je doorgestuurd worden naar een neuroloog.
Op internet is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees meer over de kenmerken, oorzaken en behandeling van migraine op de website van Hersenstichting.