Een hersenstaminfarct is een bepaalde vorm van beroerte en treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenstam wordt geblokkeerd. Er komt dan niet genoeg bloed in de hersenstam. Hierdoor krijgen de cellen van de hersenstam onvoldoende zuurstof en sterven ze af.

De hersenstam is het onderste deel van de hersenen dat verbinding maakt met het ruggenmerg. Dit belangrijke deel van de hersenen regelt onmisbare functies zoals je ademhaling en hartslag. Daarom kan een hersenstaminfarct ernstige en mogelijk levensbedreigende gevolgen hebben.

Symptomen

Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op herstel. Daarom is het goed om de symptomen van een hersenstaminfarct te kunnen herkennen. Signalen van een hersenstaminfarct kunnen zijn (ook afhankelijk van de locatie en grootte van het infarct):

  • Plotselinge en ernstige hoofdpijn
  • Duizeligheid of evenwichtsverlies
  • Misselijkheid en braken
  • Moeite met spreken of slikken
  • Gezichtsproblemen, zoals dubbelzien of verlies van gezichtsvermogen
  • Moeite met ademhalen
  • Abnormale oogbewegingen

Het verschil tussen een hersenstaminfarct en een herseninfarct

Een hersenstaminfarct en een herseninfarct zijn verschillende dingen. Het zijn allebei vormen van beroertes, maar ze verschillen in het gebied van de hersenen waar ze plaatsvinden (een herseninfarct kan verschillende delen van de hersenen beïnvloeden, een hersenstaminfarct vindt plaats in de hersenstam).

Behandeling

Het is heel erg belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen als iemand een hersenstaminfarct of beroerte-achtige symptomen ervaart. Een snelle behandeling kan helpen de schade te zo klein mogelijk te houden en vergroot de kans op herstel.

Meer informatie

Op internet is veel informatie te vinden. Lees over de alle signalen van een hersenstaminfarct, oorzaken, gevolgen, behandeling en herstel op de website van Hersenstichting.