Agnosie is een aandoening waarbij mensen moeite hebben met het herkennen en begrijpen van bijvoorbeeld voorwerpen, vormen, kleuren, gezichten, teksten en muziek. Hun zintuigen functioneren wel gewoon goed. Ze kunnen nog steeds dingen zien, horen, proeven, ruiken en voelen.
Agnosie ontstaat meestal als gevolg van hersenletsel, bijvoorbeeld door een beroerte, hersentumor of ziekte zoals alzheimer. Het letsel beïnvloedt de manier waarop de hersenen informatie verwerken.
De symptomen van agnosie hangen af van waar en hoe ernstig bepaalde delen van de hersenen beschadigd zijn. Iemand kan bijvoorbeeld een sleutel zien maar niet weten waar dat voorwerp voor dient, of een telefoon horen maar niet weten wat dat geluid betekent.
Agnosie kan het dagelijks leven behoorlijk lastig maken, bijvoorbeeld doordat iemand gezichten van geliefden niet herkent. Het kan ook onveilige situaties opleveren, zoals wanneer iemand verkeersborden niet begrijpt of een kop hete thee krijgt aangeboden en deze niet als heet herkent.
Er zijn geen medicijnen om agnosie te behandelen. Revalidatie kan helpen bij leren omgaan met de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Ondersteuning van familie en vrienden bij de dagelijkse activiteiten is bij agnosie heel belangrijk.
Op internet kun je meer informatie vinden. Lees alles over de kenmerken, oorzaken en gevolgen van agnosie op de website van Hersenstichting.