Een van de mogelijke gevolgen van NAH is vergeetachtigheid. Problemen met je geheugen kunnen ontstaan door het niet-aangeboren hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld na een beroerte, herseninfarct of ongeluk. Je hebt sinds het letsel bijvoorbeeld meer moeite met het onthouden van nieuwe informatie, het ophalen van bestaande herinneringen en het vasthouden van recente gebeurtenissen. Zulke geheugenproblemen kunnen je dagelijks functioneren en de levenskwaliteit behoorlijk beïnvloeden.

Voorbeelden van vergeetachtigheid en geheugenproblemen door NAH
  • Afspraken vergeten of iets vergeten te doen.
  • Ergens naar toe lopen en niet meer weten wat je er kwam doen.
  • Niet op de juiste woorden kunnen komen of woorden verkeerd zeggen of uitspreken.
  • Voorwerpen kwijt zijn en veel moeite hebben om ze terug te vinden.
  • Last hebben van (omgevings)geluid.
  • Maar één ding tegelijk kunnen doen, omdat je anders je aandacht er niet bij kunt houden.
  • Snel afgeleid zijn.
  • Hetzelfde verhaal vaker aan dezelfde persoon vertellen.
  • Iemands naam niet meer kunnen herinneren.
  • Boodschappen vergeten of juist heel veel van iets inkopen.

Een goede lichamelijke conditie is goed voor je geheugen

Sporten is gezond. En voor mensen (NAH) is beweging zelfs noodzakelijk. Beweging zorgt namelijk voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen. Als je fit(ter) bent heeft dit een positief effect op het concentratievermogen en het geheugen.

Het is belangrijk om je energie zo goed mogelijk te benutten en te verdelen over de dag. Daarnaast is het belangrijk om je conditie zoveel mogelijk te verbeteren, zodat je meer energie krijgt.

10 tips bij vergeetachtigheid door NAH

Vergeetachtigheid is vervelend en kan je leven negatief beïnvloeden. Je kan niet meer op jezelf vertrouwen en dat maakt je onzeker. Het gevolg kan zijn dat je je terugtrekt en andere mensen vermijdt. Hierdoor raak je misschien sociaal geïsoleerd en dat wil je natuurlijk niet. Onderstaand een aantal tips waar je wat aan kunt hebben.

  1. Schrijf informatie kort op en maak een samenvatting.
  2. Hang briefjes op in je huis.
  3. Houd een agenda bij, dit kan tegelijk je dagboek zijn.
  4. Herhaal hardop wat je wilt onthouden.
  5. Zeg informatie in je eigen woorden.
  6. Maak rijmpjes of ezelsbruggetjes met informatie die je wilt onthouden.
  7. Vraag je af waarom je iets wilt onthouden, sta hier bewust bij stil.
  8. Stel je in beelden voor wat je wilt onthouden (dit noemen we visualiseren). Loop bijvoorbeeld als je een boodschappenlijstje maakt al in gedachten door de winkel. Oefen de beweging die je moet maken als je pint, stel jezelf de cijfers voor. Of koppel het aantrekken van je jas aan een dichte deur (zodat je je sleutels niet vergeet).
  9. Nummers of cijfers zijn vaak lastig te onthouden. Maak er een liedje of melodietje bij.
  10. Voor het innemen van medicijnen zijn speciale doosjes met de dagen van de week erop te koop bij de drogist.
Remember the milk.png
Handige app: Remember the milk

Deze handige to-do app herinnert jou aan alles wat je niet wilt vergeten. Heel helpend en ondersteunend voor mensen die het lastig vinden om dingen te onthouden en te plannen.

In de app plan je dingen en sla je alles op: van boodschappen tot studie, van geplande afspraken tot belangrijke dingen. Hierdoor kun jij als het ware je hoofd ‘legen’ en met andere dingen bezig zijn.

Kaart
Heb je behoefte aan professionele ondersteuning?

In heel Nederland zijn zorgorganisaties actief die gespecialiseerd zijn om jou en je omgeving te ondersteunen bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Zo kun jij weer zo zelfstandig mogelijk leven, je leert je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren.