Sommige mensen slapen als een roos. Anderen hebben juist moeite met lekker slapen. Een bekende oorzaak van slaapproblemen is niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Veel mensen met NAH klagen na hun letsel over vermoeidheid en een toegenomen slaapbehoefte.
Beschadigingen aan de hersenstam - bijvoorbeeld door een hersenstaminfarct - kunnen bijvoorbeeld tot slaapproblemen leiden. In dat deel van de hersenen bevindt zich namelijk het ’slaapcentrum’, dat regelt of je wakker bent of niet. En er is volgens onderzoek ook een verband tussen een slaapstoornis en beroerte en/of TIA’. Slaapstoornissen blijken het risico en de kans op een beroerte te verhogen, én van invloed te zijn op het herstel na een beroerte.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je als gevolg van NAH slaapproblemen kunt ontwikkelen:
Een ernstige stoornis die heel slecht is voor je slaap en kan leiden tot grote lichamelijke problemen, zoals hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk.
Iemand met slapeloosheid kan de slaap niet vatten, is 's nachts vaak wakker of kan vroeg in de ochtend al niet meer slapen.
Iemand met nachtangst vertoont paniekaanvallen tijdens de slaap, wat zich kan uiten in schreeuwen, slaan, overmatig zweten en een hoge hartslag.
Restless Leg Syndrome (RLS), een slaap- en bewegingsstoornis die patiënten dwingt te bewegen tijdens rustperiodes.
Mensen met deze slaapstoornis hebben een continue drang om te slapen en vallen erg gemakkelijk in slaap.
Problemen met slapen zijn meestal niet het enige gevolg van NAH. NAH zet je leven en dat van je naasten op zijn kop. Naar werk of school lukt vaak niet meer en thuis is alles anders. Hersenz heeft een eigen behandelprogramma. Hierin leren jij en je omgeving omgaan met alle veranderingen na hersenletsel.
Meer weten? Bekijk welke organisatie bij jou in de buurt het behandelprogramma Hersenz aanbiedt.