In 2008 kreeg André onderweg naar zijn werk een herseninfarct. Hij verbleef hiervoor twee weken in het ziekenhuis. Daarna revalideerde hij 2 maanden in het revalidatiecentrum Roessingh. Eenmaal thuis leek alles anders, maar André merkte dit zelf niet direct op.
André vulde zijn dagen met tv kijken en scrollen op zijn telefoon. Activiteiten met zijn gezin bleven achterwege en hij toonde weinig initiatief richting vrienden. Berichten negeerde hij, wandelingen met de hond bleven uit en de post opende hij nauwelijks. Ook het huishouden liet hij liggen. André zat voornamelijk op de bank. "Het was alsof ik als 38-jarige in het lichaam van iemand van 70 vastzat," vertelt André. "Negen jaar lang heb ik op de bank gezeten."
De situatie veranderde toen André op een dag de Facebook-pagina van InteraktContour tegenkwam. Samen met zijn vrouw bezocht hij een open dag van de behandellocatie in Enschede. Niet kort daarna meldde zich aan voor het behandelprogramma Hersenz bij InteraktContour.
Daar leerde André over de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). "Ik ontdekte waarom ik geen initiatief meer nam en hoe onder- en overbelasting van de hersenen werkt," legt hij uit. Samen met behandelaren onderzocht hij zijn energiebalans, dagstructuur, doelstellingen en planning.
Nu weet André hoe hij zijn energie moet beheren door zijn dagen te plannen. "Ik kom weer in actie, onderneem activiteiten met vrienden en familie. Ik ben weer betrokken in het leven!" zegt hij trots. De bank dient nu als een plek voor ontspanning die ieder mens zo nu en dan nodig heeft.
André is inmiddels ervaringsdeskundige bij InteraktContour. Hij ondersteunt 2 dagdelen de behandelaren. Zo helpt hij andere mensen met NAH verder, zoals William.
William is een creatieveling, die tijdens zijn behandeltraject zijn 'oude' hobby weer terugvond: video's maken. Hij maakte van André's verhaal onderstaande video.
De behandelmethode Hersenz ondersteunt mensen in de chronische fase bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Het is een bekende behandelmethode in de Nederlandse zorg. Met Hersenz leer je omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Er is ook aandacht voor naasten en voor verliesverwerking.
InteraktContour biedt Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Woon je in een andere provincie? Vind op de site van Hersenz een locatie bij jou in de buurt.