Martien Verstraaten (61) raakte in 2013 betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. In het ziekenhuis werden diverse breuken, kneuzingen en een hersenschudding geconstateerd. Na enkele dagen mocht hij thuis verder revalideren. Een jaar later begon hij weer met werken. Al snel kwam Martien erachter dat dit anders was dan voorheen.
Martien: “Ik was heel moe, kon me niet concentreren. Tijdens het autorijden zag ik niet alles en moest ik na een kwartier stoppen vanwege duizeligheid. Twee keer ging ik ‘out’ en wist niet waar ik was.” De revalidatie-arts constateerde sensorische integratiestoornis waarbij je prikkels moeizaam verwerkt. Martien: "Het filter in mijn hersenen functioneert niet. Het voelt als een snelweg die overgaat in een zandweg. Dit zorgt voor een file in mijn hoofd”. Martien begon met ASITT-therapie, waar hij strategieën leert om beter om te gaan met prikkels. "Ze zeiden dat het over zou gaan, maar niets leek te helpen. Ik voelde me alleen en onbegrepen."
Na een jaar moest Martien noodgedwongen stoppen met werken. Hij werd doorverwezen naar InteraktContour, een organisatie gespecialiseerd in zorg en ondersteuning voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hij nam deel aan het behandelprogramma Hersenz. Martien: "Daar voelde ik me echt begrepen. En ik zag ook dat ik niet de enige was. Tijdens de gesprekken met behandelaren en lotgenoten kwam er veel naar boven. Ik moest leren omgaan met de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Ik nam eerder altijd zelfstandig mijn beslissingen en moest nu openstaan voor begeleiding en hulp. Dat vond ik moeilijk."
Martien stuitte op veel onbegrip bij het UWV. "Werken lukte niet meer. Toch bleven ze vaststellen dat ik nog arbeidsvermogen had. Dat was erg frustrerend." In zijn omgeving reageerden mensen in eerste instantie heel begripvol, maar ook dat werd steeds minder. "Ik kon niet meer meedoen aan activiteiten. Mensen begrepen mijn klachten ook niet. Opmerkingen zoals 'we zien je wel vaak wandelen' of 'misschien zie je het beter als je die donkere bril eens afdoet' kostten me veel energie."
Door het behandelprogramma Hersenz en ambulante begeleiding van InteraktContour leerde hij omgaan met alle veranderingen. "Ik deel nu mijn dag van tevoren in, met voldoende rustmomenten. Ik zet een wekker zodat ik op tijd ga rusten. Mijn vrouw houdt mij ook in de gaten. Ik ervaar veel steun van haar en van mijn dochter, die met haar gezin naast ons woont."
Martien weet inmiddels dat vermoeidheid hem een kort lontje geeft. "Dat wil ik graag voorkomen. Als ik merk dat ik boos word - of als een ander me hierop wijst - ga ik weg. Wandelen en mindfulness helpen mij dan tot rust te komen."
Als ervaringsdeskundige helpt Martien nu anderen met hersenletsel. "Ik adviseer iedereen met NAH om professionele hulp te zoeken. Je bent niet de enige. Met de juiste hulp kun je je leven beter vormgeven."
InteraktContour biedt Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Hierbij is ook aandacht voor naasten, zoals partner, ouder en/of kinderen. Woon je in een andere provincie? Vul dan je postcode in op de site van Hersenz en vind een locatie bij jou in de buurt.