De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel door een CVA, ziekte of ongeluk kunnen erg verschillend zijn. En niet iedereen ervaart de gevolgen op dezelfde manier. Hoe ernstig de gevolgen zijn, hangt ook af van de locatie van het hersenletsel: of dit zich aan de linker- of rechterkant van de hersenen bevindt.

Wat is een CVA?

CVA is de afkorting van Cerebro Vasculair Accident. In gewone taal betekent dit een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een CVA noemen we ook wel een beroerte. Bij een CVA krijgt een deel van de hersenen ineens te weinig of geen zuurstof.

Gevolgen van een CVA

Na een CVA kun je verschillende uitvalsverschijnselen, problemen en klachten krijgen. De ernst en omvang van deze gevolgen hangt af van de grootte en locatie van het CVA. Zo zijn de gevolgen van een CVA links heel anders dan de gevolgen van een CVA rechts. Dat maakt het herkennen van de symptomen ingewikkelder.

Gevolgen van een CVA links

Een CVA in de linkerhersenhelft geeft symptomen en uitval aan de rechterkant van het lichaam; een CVA rechts doet dat aan de linkerkant van het lichaam.
Ook geeft een CVA links andere klachten dan een CVA in de rechterhersenhelft, omdat sommige functies links of rechts in de hersenen zitten.

Klachten die kunnen ontstaan na een CVA in de linkerhersenhelft
  • Verlamming van de rechterlichaamshelft
  • Alleen de linkerkant van het gezichtsveld nog kunnen zien met beide ogen
  • Problemen met taal (afasie) en/of problemen met spraak (dysartrie)
  • Mensen of dingen aan de rechterkant van het lichaam niet waarnemen of de rechterkant van het lichaam verwaarlozen (neglect)
  • Onzeker, traag gedrag

De samenwerking tussen de hersenhelften

Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie en weet veel van de hersenen. In het filmpje hieronder vertelt hij over de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. Deze zijn verbonden door het corpus callosum. Deze verbinding zorgt ervoor dat je als mens één geheel bent, met één bewustzijn en één persoonlijkheid. In dit filmpje laat Scherder dit zien met behulp van een experiment met het publiek.

Poster

Veranderingen in karakter na een CVA

Als gevolg van een CVA links (of rechts) kunnen er ook veranderingen in karakter of persoonlijkheid optreden. Deze gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel noemen we ook wel ‘onzichtbare veranderingen’. Deze veranderingen zijn niet zichtbaar, maar voor naasten vaak wel goed merkbaar.

Hersenz.png
Verder na hersenletsel

Heb jij een CVA in de linkerhersenhelft gehad en daardoor hersenletsel opgelopen? De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En ook dat van de mensen om je heen.

InteraktContour biedt het behandelprogramma Hersenz aan in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. In de behandeling leren jij en je naasten omgaan met de gevolgen van je hersenletsel, zoals lichamelijke, cognitieve en emotionele gevolgen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking. Woon je in een andere provincie? Vind via de link een zorgorganisatie bij jou in de buurt.